צלמים מקצועיים הם לרוב עצמאיים. עצמאיים שבחרו לעסוק בתחום יצירתי שדורש מקצועיות ברמה מאוד גבוהה. עם זאת, העובדה שצלמים מבינים בעדשות, בקומפוזיציות ובחשיפה של אור, אינה אומרת שהם מבינים יותר מדי בכספים, במיסים ובהחזרים. מכאן שאם מבקשים לוודא שלא משלמים לחינם ושלא מחכים סכומים שאינם ממומשים, הגיע הזמן אחת ולתמיד להבין האם המדינה חייבת לכם כסף, או במילים יותר פשוטות: האם מחכה לכם החזר מס. כיצד בודקים ומהם הסיכויים? כל הפרטים בפנים!
3 מקרים קלאסיים שמזכים בהחזר מס
החזר מס מגיע אם השנה הרווחתם באופן שונה בצורה מהותית ביחס לשנה שעברה, אם הסטטוס המשפחתי השתנה (ולא דיווחתם על כך), או אם בחרתם ליישר קו עם החוק ולהפריש פנסיה. שנדייק? במקרה של הפרשת פנסיה מדובר בניכוי מס מסך ההכנסות – כ35% מסך הגובה שמופרש. כיצד ניתן להיות בטוחים? כפי שמציין אבנר הייזלר בגלובס, בכל הנוגע לכספים יש להשאיר את ההתנהלות לאנשים שעוסקים בתחום באופן מקצועי. אם רק פועלים כך, לא רק נמנעים מקנסות, אלא גם עשויים לזכות בכספים נוספים שמגיעים כחוק ולקצר הליכים.
הוצאות מוכרות
לצד התרחישים שציינו, נוסיף ונציין שאין להתעלם מהעובדה שלעצמאיים מורשים יש מגוון הוצאות מוכרות שמצדיקות החזרי מס. זו יכולה להיות ספרות מקצועית בתחום הצילום, וזה יכול להיות ציוד צילום יוקרתי לצד תוכנות עיצוב מקצועיות, הוצאות דלק, שירותי אחזקת רכב, הוצאות עבור פיתוח תמונות, הוצאות חשמל עבור השימוש בסטודיו לצילום, אתר עסקי שבו מציגים את הפרויקטים, שירותי שיווק ממומנים, קורסים בנושא וכדומה. מכאן שאם מתלבטים מה עשוי להיחשב כהוצאה מוכרת, נחזור לציין שמוטב להתייעץ עם רואה חשבון מקצועי. רואה חשבון יסייע להפיק יותר ולשלם פחות. דברים אלו מחזירים לכתבה על אבנר הייזלר בדה מרקר. בכתבה הייזלר מסביר שבכול הנוגע לעצמאיים לא ניתן לבצע "העתק הדבק", אלא יש לבחון כל מקרה לגופו, במיוחד כאשר רשויות המס הן חלק מהמשוואה.
התעלמות אינה הפתרון
מחקרים מעלים שלא מעט עצמאיים מרוויחים כ5% פחות ממה שהם אמורים, רק כי אינם עוקבים אחר התשלומים ורק כיוון שאינם מתנהלים נכון מול הגופים המנהלתיים. מכאן ששלל צלמים הרבה פעמים מעדיפים להתעלם מסכום שעשוי להגיע להם, רק כי מעדיפים לעבור לפרויקט הבא, ובמקביל להדחיק את אותם טפסים ושלל תתי משימות. עם זאת, חשוב להבהיר שבכול הנוגע להחזרי מס המשימה די פשוטה. כל שצריך לעשות זה למלא טופס 1301 (דיו וחשבון על הכנסות) ולהגישו עד ל 30 באפריל של השנה העוקבת. כיצד? באופן כפול: פעם אחת באופן מקוון (באמצעות כניסה לתיק של רשות המיסוי) ופעם שנייה באופן פיזי בלשכת המס המקומית. פה נציין שאם ההכנסה השנתית אינה עולה על 60,000 ש"ח, ניתן להסתפק בהגשת דו"ח מקוצר (טופס 137).
2 עובדות חשובות
לבסוף נציין שני דברים חשובים: יש הבדל בין צלם שהוא עצמאי מורשה לבין צלם שהוא עצמאי פטור (עוסקים מורשים זכאים להרבה יותר החזרי מס). שנית, לעולם אין להניח שההחזרים מגיעים ישירות לחשבון הבנק. בכול הנוגע לרשויות המס יש לבדוק את הדברים לעומק ואין להניח שהדברים פשוט יקרו, אלא אם כן מדובר בקנסות וחיובים. שנסכם? ממש כפי שאנשים נעזרים בשירותי צילום כדי ליצור זיכרונות מתועדים באופן מחמיא וממש כפי שאתם בוחרים מה להכניס לתמונה כך שתיראה במיטבה, כך אתם נדרשים להיעזר ברואה חשבון. רואה חשבון יסייע להציג את הנתונים הכלכליים מזווית יותר מחמיאה, ובאופן כללי יידע אלו נתונים כדאי להכניס למשוואה. בהצלחה!